Educația copiilor – concluzii proaspete din 10 comunități

22 iunie 2022

O echipă a Terre des hommes a mers în 10 comunități din Dolj, Gorj, Olt, Bacău și Vâlcea (România), pentru a analiza factorii ce stau la baza abandonului școlar. Observațiile lor, care rezultă în urma discuțiilor pe care le-au avut cu profesorii și elevii (în focus-grupuri), ilustrează multitudinea de factori care afectează procesul învățării, mai ales în cazul elevilor care au nevoi speciale în acest sens, fie că se confruntă cu deficit de atenție sau altele. Nu este nevoie să mai adaugăm că pandemia a accentuat toate problemele, în special pe cel de atenție și motivație ale copiilor, în special în mediul rural.

Sărăcie

Unele dintre cele mai importante probleme ale copiilor din mediul rural se află acasă, fie că e vorba de munca în gospodărie pe care o au de făcut, fie că e vorba de lipsa de înțelegere din partea părinților sau chiar de absența lor (în contextul migrației pentru muncă), care îi lipsește de un mediu stabil și încurajator. În altă ordine de idei, tot sărăcia din mediul respectiv face ca modelele adecvate să lipsească. Exemplele de reușită la adulți în mediu rural nu sunt tocmai cele potrivite, care ar motiva copiii să rămână în școală.

Discriminare în funcție de etnie

Uneori elevii din comunitatea roma nu știu româna și astfel se confruntă nu doar cu imposibilitatea de a urma cursurile normale, ci și cu discriminare din partea profesorilor, dar și a celorlalți elevi.

Migrația

Nu puține sunt situațiile când copii care erau buni la școală aici, în România, pleacă împreună cu părinții în străinătate pe termen scurt și deci întrerup sau abandonează școala. Când se întorc, revin cu probleme de adaptare și/sau limbă care îi fac victime sigure ale discriminării și bullying-ului.

Violența

În școală există pe de altă parte multă violență de diferite tipuri -în rândul și asupra copiilor. Mai multe aici

Lipsa de pregătire adecvată a profesorilor

Pe de altă parte nici la școală nu există suficiente mijloace pentru a menține interesul copiilor, cu atât mai mult în cazul celor cu probleme de învățare și nici profesorii care ar putea lua inițiative nu au capacitatea de a face acest lucru.

***

Documentarea a fost realizată în scopul găsirii de soluții adaptate în cadrul proiectului NOROC, Inițiativa Norvegiano-Română pentru Calitate în Educație.

Aceasta este realitatea de la care trebuie să pornim pentru a găsi cele mai bune soluții de a menține copiii în școală. Întreaga societate are interesul și datoria de a avea tineri educați, însă profesorii și părinții sunt primii care ar trebui să înțeleagă acest lucru. Așa cum observa echipa Fundației Terre des hommes, pentru unii părinți și profesori motivația este alta decât binele copiilor (să primească beneficiile, respectiv să mențină școala funcționala) și chiar și motivația copiilor este de multe ori alta decât învățatul (prieteni, mâncare, căldură).

Proiectul NOROC beneficiază de un grant oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Parteneri ai Terre des hommes Romania in NOROC: Asociația de sprijin a copiilor handicapați fizic – România filiala Vâlcea și FAFO Norvegia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Shares