Teoretic abandonul școlar arată așa – bănci goale. În realitate, cel mai răspândit abandon școlar este mai degrabă unul figurat, nu fizic.
Copiii nu renunță la mersul la școală, însă nu mai participă activ și deci nu obțin informația și educația necesară. În plus, pauzele prelungite și alternanța offline/online din timpul pandemiei au accentuat toate problemele. Copiii nu se mai pot concentra, nu-și controlează reacțiile și nu mai văd rostul educației în general, însă cei din medii defavorizate merg totuși la școală pentru că acolo găsesc prieteni, mâncare (uneori), electricitate, căldură.
Aceasta este realitatea tristă confirmată de colegii care au mers recent în 10 comunități din județele în care avem școli partenere în proiectul NOROC: Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea și Bacău. O realitate care trebuie privită în față pentru a găsi soluții adaptate, inclusiv în cadrul acestui proiect.
Subintitulat Inițiativa Norvegiano-Română pentru Calitate în Educație, NOROC beneficiază de un grant oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Parteneri ai Terre des hommes Romania in NOROC: Asociația de sprijin a copiilor handicapați fizic – România filiala Vâlcea și FAFO Norvegia.