În perioada mai – iunie 2023, în județele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea și Bacău, au avut loc ateliere speciale cu și pentru părinții. Scopul întâlnirilor a fost de a cunoaște comunitatea părinților sau a membrilor din familiile elevilor, dar și de a valoriza abilitățile acestora prin folosirea metodelor de lucru interactive.
Deși specificul fiecărei comunități în parte este diferit, fiecare participant a evaluat tipul de relație existent atât cu copiii, cât și cu școala. În cadrul atelierelor, s-a discutat despre rolul educației și importanța implicării în parcursul educațional al copiilor. Acest lucru a contribuit la crearea unui cadru prielnic împărtășirii experiențelor fiecărui părinte din anii școlari, pentru a reflecta asupra a ceea ce se poate păstra, ce se poate îmbunătăți, dar și ce este diferit în stilurile de învățare subliniind totodată nevoia de lucru în echipă: părinți – elevi – cadre didactice. Desigur, toate acestea pentru ca rezultatele să fie prielnice dezvoltării potențialului maxim diferit al fiecărui copil.
Sub atenta coordonare a cadrelor didactice, părinții au participat la ateliere, în echipă dar și individual, creând postere cu diverse mesaje, portrete sau desene cu scopul de a-i încuraja și motiva pe elevi. De asemenea, în cadrul atelierelor, cadrele didactice au introdus tematica modelelor de succes și a carierei pe nevoile individuale ale copiilor.
În cadrul atelierelor am găsit motive de mândrie ale părinților, povești ale bunicilor care cresc nepoți, un părinte care a sosit abia la finalul întâlnirii pentru că lucrează, însă crește singur 3 copii, părinți care au fost însoțiți de copiii care nu erau încă la școală pentru că nu aveau cu cine să îi lase acasă, părinți veniți de la 10 km distanță, iar toate aceste povești au contribuit la crearea unei baze pentru ca împreună comunitatea să continue să crească spre binele copiilor.